De Citit : Editoriale

Lumea nu e moarta

| 06 martie

Lumea se transforma.
Imi place ca lumea nu e moarta. Ca exista miscare. Ca tot ce poti cuprinde intr-o clipa este imperfectiunea. Asa cred ca am fost facuti, sa ne placa viata, ecuatia asta complicata, fractia asta reductibila in care Numitorul nu poate fi zero iar noi, numaratorii celor numite, ne aflam mereu deasupra liniei timpului. Toti suntem niste dansatori, oricat de obositi am fi, nu putem sta nemiscati. Ne e teama de repaos ca de haos. Iar ritmul este intelegerea.
Toti avem pasii nostri. Da, uneori ne mai gasim, doi cate doi, alteori sapte cate sapte si facem cercuri. Pulsam impreuna, ca sa stim ca lumea nu e doar in capul nostru. Apoi, din nou singuri, ne privim dorurile ca pe niste harti. Pulsam. Asa cum pulseaza inima, anotimpurile, plamanii, curentul, sexul, universul, lumea. Unii mai repede, altii mai agale. Dar viata nu sta niciodata.
Cand ni se pare ca am obosit, e doar o schimbare de sens. Spre noi. Cand ni se pare ca ne-am linistit, e doar o luare de avant. Spre ceilalti. Spre lume. Mereu si mereu.
La fel, visarea la o fericire vesnica si clara e o dorinta de-a te departa de viata. Pentru ca in viata, din comoara a ceea ce exista dintotdeauna iti sunt aduse in cale lucruri care nu ti-au mai fost date niciodata. Da, o poti vedea si-asa: ca pe un magazin imens de jucarii din care iti sunt daruite, clipa de clipa, cadouri care te surprind. Unele iti plac, altele nu, dar stii ca clipa urmatoare e, din nou, ziua ta.
Si tot ce poti face cu adevarata bucurie in lumea asta este sa iei pulsul. |ie, celuilalt, celorlalti. Atunci poti doar sa respiri, atunci poti stii ca esti in sensul bun. Al cuvantului, al destinului. Si atunci stii ca o schimbare e buna. Cand simti ca o faci in acord cu bataile inimii. Si daca ai puterea sa ii faci pe altii sa danseze valsul tau, fa-o. Inseamna ca le place. Si daca nu, lasa-i sa se afle si priveste-i. Dar tu nu uita sa te schimbi mereu. Sa dansezi. Sa te invarti. Ca o tornada. Doar asa vei stii ca in centrul tau fara dimensiuni e pace. Doar asa vei stii, chiar daca doar tu, ca ai un ochi linistit.