Locuri : Muzee

Muzeul de Istorie „Casa Altemberger”

Muzeul de Istorie
Muzeul de Istorie functioneaza într-un spatiu reprezentativ pentru istoria locala a Sibiului: fosta primarie a orasului. Cladirea Primariei Vechi (cunoscuta si sub denumirea de Casa Altemberger dupa numele primarului in timpul caruia a inceput constructia cladirii), este cel mai important ansamblu de arhitectura civila gotica din Transilvania.
Cea mai veche parte a cladirii este turnul-locuinta a carui construire a inceput la sfarsitul secolului al XV-lea de Thomas Altemberger, primar al orasului intre 1470-1491. Situat in coltul de sud-est al ansamblului, turnul-locuinta este o constructie de plan patrat care se ridica pe inaltimea de trei etaje.
Aripa de cladire alaturata spre nord este construita tot de Thomas Altemberger. Dupa moartea lui Altemberger (1491), casa a ajuns in proprietatea lui Nicolaus Prol, iar apoi, din 1499, in cea a lui Johannes Lulay. In perioada lui Lulay s-a ridicat un nou corp de cladire amplasat in partea de nord a complexului.
In 1545 cladirea a fost achizitionata de oras de la urmasii lui Pempflinger in scopul transformarii sale in primarie.
In perioada sec. al XVI-lea- al XVIII-lea, ansamblul Primariei Vechi s-a amplificat cu inca doua corpuri de cladire in sud si est. Ansamblul a functionat ca primarie pana in anul 1948.
Intre anii 1967-1984, cladirea a intrat in restaurare din cauza gradului avansat de degradare. Muzeul de istorie, care din 1959 functiona la parterul Palatului Brukenthal, se muta in acest ansamblu arhitectonic, in 1984.