De Citit : Altele

Susana Baca, regina muzicii latino jazz, concertează la Jazz in the Park Cluj

| 17 mai

Susana Baca e o artistă desăvârșită: cu povestea ei, cu muzica și cu felul ei de a fi. Și cântă curând în România, mai exact la Cluj, Jazz in the Park. Adesea comparată cu Cesaria Evora, Susana Baca e o adevărată personalitate atunci când vorbim despre revitalizarea culturii afro-peruviene. S-a născut în Peru, este profesoară, a fost ministrul culturii și a câștigat două premii Latin Grammy, în 2002 pentru cel mai bun album Folk și în 2011, pentru albumul anului.
Piesele Susanei combină influențe spaniole, africane, portugheze și transmit originalitate și pasiune. În concertele ei folosește o multitudine de instrumente tradiționale care dau o tentă originală muzicii ei: cajón, udu, quijada. Cântă mult despre dragoste, dar și despre luptă, străduință, durere, demnitate; muzica Susanei Baca e plină de mesaj, un mesaj care ajunge la ascultător atât prin ritmuri, cât și prin versuri, majoritatea cântate în spaniolă.
S-a născut în Peru în 1944, e artist, profesoară și fost ministru al culturii. Inedit la Susana Baca este faptul că ea nu e doar o foarte talentată artistă, ci și un important promotor al culturii. Implicarea în cultura peruviană a propulsat-o spre o carieră politică, iar în 2011 a fost numită Ministru al Culturii în Peru. Câți miniștri – sau foști miniștri – crezi că s-ar descurca la fel de bine ca ea pe scenă? Grija pentru patrimoniu, pentru indigeni și aborigeni au determinat-o să accepte o funcție de stat precum cea de ministru al culturii.
The Guardian scrie că Susana Baca este cel mai bine vândut artist care abordează stilul afro-peruvian, în timp ce The Telegraph menționează că deși ea s-a născut într-un sat de pescari, sound-ul este urban, definit și academic, dar totuși atât de apropiat de public și de prietenos.  The New York Times explică: nu orice ministru poate să urce pe scenă și să facă senzație așa cum reușește Susana Baca.

Când o asculți te teleportezi mental, timp de câteva minute sau – de ce nu – ore, în lumea ei. Muzica Susanei Baca reușește să te poarte din Peru, până în Africa și Portugalia, căci piesele ei combină influențe și ritmuri din cele trei zone. Tradițiile, obiceiurile și instrumentele folclorice sunt și ele prezente în piesele ei pline de încărcătură sentimentală. Susana Baca va cânta în România vara asta, mai exact în 28 iunie 2017, la Opera Maghiară din Cluj, în cadrul festivalului Jazz in the Park. Concertul Susanei Baca va aduce, cu siguranță, o paletă importantă din jazzul mondial la Cluj. Un jazz care e combinat și mixat în mod original, nu degeaba a câștigat două premii Latin Grammy.
Susana Baca vine împreună cu grupul ei: Hugo Ronaldo Bravo Sanchez, percuție, Ernesto Carlos Hermoza Aznaran, chitară charango, Alvin Oscar Huaranga Huaranga, contrabas baby bass, Maria Elena Pacheco Belevan, vioară, Luis Fernando Hoyle del Rio, inginer de sunet. Dacă vrei să descoperi muzica, dar și cultura afro-peruviană printr-un concert de excepție, îți recomandăm să o asculți live pe Susana Baca. Bilete îți poți lua de biletmaster.ro și pe eventim.ro.