De Citit : Editoriale

Vesti proaste pentru televiziuni

| 20 iulie

Internetul mai schimba ceva.

Nu ma uit la asemenea chestii. Dar totusi, daca as urmari stirile de la ora 5 (sau, in fine, orice program cu mate scoase, inecati, batai intre pitecantropi samd), m-as gandi ca televizorul actual este echivalent cu cel alb-negru de acum 20 de ani. La fel de trist, la fel de primitiv. In cativa ani, televizorul va fi altceva. Asa cum telefonul a trecut foarte repede si pe nesimtite de la stadiul de simpla unealta de convorbiri si SMS la cel de minicomputer conectat la web, asa si televizorul – cum il stim acum – va disparea, iar televiziunile se vor bate cu Internetul.
Deocamdata, este greu de inteles aceasta evolutie pentru ca sunt foarte putini cei care au experimentat Smart TV. Sa vin cu un exemplu pentru a intelege acest concept: saptamana trecuta am trimis primul mesaj pe Twitter de pe televizor, la fel de usor cum l-as fi trimis la de pe telefonul mobil. Smart TV inseamna asadar televizorul care se conecteaza la internet, vine cu o multime de aplicatii proprii computerului dar iti pastreaza numele pentru ca prinde in continuarea posturile tv oferind o imagine de o calitate excelenta. Ce mai poti sa faci cu un Smart TV?
Sa te uiti la filmele de pe YouTube (sunt o multime la calitate HD). Sa intri pe video Skype (e o senzatie deosebita sa vezi imaginea celor cu care conversezi pe un ecran de peste un metru). Sa accesezi o videoteca cu o multime de chestii, de la cursuri de respiratie corecta, la cooking, fitness, desene animate, filme 3D – cam tot ce gasesti pe internet, dar la o calitate video proprie televizoarelor plate. De aceea, cand vad stirile de la ora 5 dupa ce am experimentat noul televizor, imi este clar ca televiziunile cu model neschimbat de jumatate de secol, cu interactivitate zero, vor deveni neatractive pentru un tineret obisnuit sa se plimbe pe internet si sa-si identifice singur nisele de interes.