De Citit : Editoriale

Sculptura e pe cale de disparitie?

| 16 mai

Man against the machine

Nu stiu daca ati observat ca in ultima vreme obiectele manufacturate direct de catre om sunt pe cale de disparitie. Lucrul “de mana“, obiectul produs prin actiunea directa a omului asupra unei substante, devine o situatie de nisa extrema, catalogata de cele mai multe ori ca “artizanat”. Artefactele devin pure ca ideile, sunt realizate de masini care lucreaza impecabil, fara gres si fara ezitare.
Tot asa se intampla si cu sculptura clasica definindu-se cel mai radical ca actiune directa asupra unei substante naturale. Nu se mai vorbeste despre sculptura ci despre instalatie, care a preluat rolul artistic tridimensional al sculpturii. Instalatia este un colaj de lucruri deja realizate printr-un procedeu industrial.
Cum artefactele umane sunt acum produsele perfecte si in masa ale unei idei, se poate spune ca instalatia este de fapt un colaj post-dadaist de idei reificate industrial. In aceeasi ordine de idei, putem spune ca intr-o lume perfecta nu avem nevoie de arta. Orice obiect artistic poarta stigmatul finitudinii, al imperfectiunii si da seama de acest lucru.
Acum perfectiunea unui obiect se realizeaza in China. Ce a mai ramas de facut? Probabil ca tot imperfectiunea, expresia, arhaicul, irepetabilul. Orientati-va in optiunile artistice dupa aceste aspecte. Sunt ultimele bastioane artistice. In alta ordine de idei cred ca Paitele din fata TNB-ului, Calul din fata BCU si |eapa din fata Muzeului de Arta ar trebui topite si transformate in obiecte de larg consum.