De Citit : Editoriale

Romani, va ordon treceti strada!

| 14 iulie

Nu e omul cum e fierul, si nici bou cum e soferul!

Viata de pieton e de-a dreptul scarboasa. In ziua de azi ca sa treci strada pe la trecerea de pietoni trebuie sa te umilesti, sa arati bunavointa, respect pentru masini mai ceva ca Henry Ford si, nu in ultimul rand, sa faci dovada unor abilitati atletice peste medie. Dupa felul in care maraie din motoare sau isi afiseaza sila pe figura cand te vad ca vrei sa treci strada am identificat trei categorii de soferi.

1. Franarul. Asta e ala care vine in viteza, fara sa dea nici cea mai mica senzatie ca ar vrea sa opreasca. Motiv pentru care nu indraznesti sa inaintezi pe trecere. Cu doi centimetri inainte sa calce cu rotile pe zebra, franeaza insa violent si-ti face semn cu mana ca unui retardat: "Treci, taratoare! Cine dracu’ o mai fi inventat si pietonii?!"
2. Cacanarul. Asta e soferul care, tehnic vorbind, nu opreste niciodata la trecerea de pietoni. Masina sa continua sa se miste incet, amenintator, spre cei de pe trecere. Probabil ca e o distractie bolnava a unora sa vada fetele victimelor speriate si propria masina ca pe o arma. E un personaj dintr-un film de mana a doua pe care nu l-au lasat parintii in copilarie sa dea cu masinuta peste papusile surorii.

3. Antrenorul. Soferul antrenor e cel care te grabeste, care pune biciul pe tine, care vrea performanta. Tu, ca orice pieton puturos, nici macar nu te gandesti ca ar trebui sa alergi pe trecere, sa-ti dai sufletul, sa-ntinzi gatul la Finish, pe trotuarul celalalt. Dar pentru asta exista el, soferul antrenor. Iti face semne disperate cu mana sau deschide geamul si urla la tine. Vrea ca tu sa fii un campion, nu un simplu pieton pe care istoria nu si-l va aminti.