De Citit : Editoriale

Los indignados

| 26 mai

Cum misca electronii masele.

Vestea uciderii lui Ben Laden de acum trei saptamani a aparut mai intai pe Twitter – reteaua sociala care permite transmiterea de mesaje scrise telegrafice, de cel mult 140 de caractere, carora li se pot atasa fotografii sau link-uri catre alte site-uri. Un tanar functionar american a facut-o. Nici nu mai conteaza de unde aflase, important este ca zvonul a pus pe jar ziarele si televiziunile americane care au alergat apoi sa confirme ceea ce era fara indoiala stirea zilei.

De cealalta parte a Atlanticului, in Spania, in week-end-ul trecut, zeci (sute?) de mii de tineri au iesit in strada pentru a protesta, cu ocazia alegerilor locale, fata de ineficienta si coruptia politicienilor. In Madrid si in alte mari orase iberice, protestatarii au ocupat spatii publice, si-au montat corturi si s-au declarat miscare urbana fara de partid – "Los indignados“. Niciun partid politic nu poate fi banuit de a fi incurajat aceste manifestatii, din simplul motiv ca tinerii spanioli critica toata scena politica. Cum s-au mobilizat insa? In principal prin Twitter, accesibil pe telefoanele mobile. Miscarea a fost incurajata prin mesaje venite din lumea intreaga. Cine era interesat, putea urmari pe viu, pe computer sau smartphone desfasurarea evenimentelor. (Interesanta este asemanarea cu fenomenul autohton Piata Universitatii din 1990, unii spanioli mai in varsta declarandu-se impotriva acestor "pierde-vara“.)
Retelele sociale se dovedesc – iata – a fi capabile sa transmita instantaneu mesaje unei mari mase de oameni, coagulandu-le spontan sau programat. Problema care apare in aceasta nebunie planetara, cu cetateni deveniti peste noapte "jurnalisti“, este ca dincolo de cauze si miscari de salutat, Social Media poate raspandi si mesaje de panica demne de Evul Mediu: cum a fost cel recent privind sfarsitul lumii.