De Citit : Editoriale

La multi ani!

| 30 martie

Si casa de piatra
Ziua mea, cu aproape tot ce înseamna asta; ceva distilate luate de la un hyper pentru colegi, e mai ieftin, si niste uscaturi care sa mearga alaturi. La birou cu paharele de plastic goale în asteptarea uratorilor de bine. Destul de rari însa, si cu functii neimportante; asa ca mi-am desfacut o Metaxa si i-am verificat calitatea cu propriile papile. Sms-uri, mail-uri si urari pe Fb cu sutele, exagerez, doar cateva zeci, treaba ioc, ce naiba, doar de putine ori în viata fac o varsta rotunda la slujba, frate!; si destule telefoane. Multi neaveniti, ceva cunoscuti, destule persoane picate în dizgratie, dar la care din politete, omenia specifica datei si întelepciunea tocmai sporita cu varsta, le raspund; fosti prieteni, viitoare foste rude. Dar sa nu anticipez.
Vine si un sms cu urarile clasice, dar nesemnat. Nu aveam nici în agenda numarul. Trimit si eu unul în care zic ca le primesc, doar ca nu stiu de unde vin. Si-mi raspunde: „de la cumnata ta”. Fara sa ma gandesc prea mult, Metaxa?!, pun entuziast mana pe telefon. Raspunde din prima, cam schimbata vocea, sigur semnalul, mai distorsioneaza si mobilul, dialogul continua, îndoieli, poate o fi racita, o tin de vorba ca sa-mi dau seama si sa fiu sigur. Conversez politios, cand sa întreb de frate-miu, mi-amintesc, ah!, eu mai am o cumnata, e drept, decazuta din drepturi si devenita inexistenta, cu care nu mai vorbesc de cativa ani, nu pot schimba tonul si entuziasmul atat de brusc, nu pot închide, sigur, educatia, sunt de moda veche, mai vorbim juma’ de ora, era cam suparata, a terminat cu cheliosul cu care era de zece ani, o consolez, azi sunt marinimos si ne întîlnim dupa masa la o cafea; nu arata tocmai rau, eu oricum nu prea ma mai întelegeam cu sora-sa, am rezolvat amiabil si rapid la notar, de, persoane mature, dupa Pasti vrem sa ne luam, timpul trece repede, la varsta asta trebuie sa îmi asum niste responsabilitati…
Stiti pe cineva de nas?…
Cezar Parlog este autorul volumului de proza scurta Flori, fete, fite sau baieti, aparuta în anul 2014 la Editura Tracus Arte.