De Citit : Editoriale

Cu cine voteaza muzica ta?

| 19 aprilie

Opinia lui Adolf Hitler despre proiectul Rosia Montana Gold Corporation?*

Publicam acum patru ani o lista cu topul tarifelor solicitate de diferite trupe sau cantareti pentru a canta in concerte electorale. Admit, ii cam luam peste picior pe cei care se bucurau sa capuseze energumenii politicii. Azi, insa, cand se vorbeste atat de mult despre „cumpararea voturilor“, reducerea relatiei dintre muzician si politician la o suma cu doua – trei zerouri a devenit un schimb decent.
In schimb, intr-un asemenea context, o relatie pro-bono devine bizara. Asta pentru ca un artist care accepta sa cante fara sa fie platit trebuie, totusi, sa aiba o multumire. Dar mai exista, in Romania, vreo multumire in afara de bani? Un motiv ar putea fi increderea in proiectul omului politic. Da, veti spune, e normal sa cante gratis pentru un candidat daca stie de ce e in stare musteriul. Dar ce ne facem cu publicul? Ce optiune au fanii lui Mihnea Blidariu de la Luna Amara, al Kumm-ilor lui Oigan sau al Subcarpati-ului? Ce treaba au fanii sa apara la un concert** in care vedeta este un om cu aspiratii politice?
Ei bine, asta face diferenta: daca muzicianul e platit, publicul lui este, la randu-i, cumparat; daca relatia este pro-bono, publicul trebuie sa aiba incredere in optiunea artistului. De asta marturisesc ca am ascultat cu admiratie artistii care au cerut sa-l cunoasca pe Nicusor Dan ca sa inteleaga de ce vrea sa candideze la primaria capitalei inainte de a accepta sa cante pro-bono. „Eu am o relatie transpa­renta cu fanii mei, nu-i pot tara intr-o aventura; trebuie sa respect increderea pe care o au ei in mine“ spunea un muzician inainte de a accepta sa cante pro bono in con­certul pentru Nicusor Dan. Un artist care nu a prins afisul concertului de duminica dar va fi anuntat vineri noaptea.
* Caut-o singur!
**15 artisti si trupe, duminica 22 aprilie, intre orele 14 – 02, la Arenele Romane