De Citit : Altele

Lansarea volumului colectiv Pe sub păsări și peste pești proaspăt ieșit din Incubatorul de lectură din Delta Dunării

| 20 noiembrie

Peste 50 de copii din Delta Dunării, cu vârste cuprinse între 9 și 17 ani, au participat la Incubatorul de lectură, un proiect inițiat de scriitoarele Svetlana Cârstean și Ana Maria Sandu. Experiența din vară s-a finalizat cu o carte scrisă chiar de copii: Pe sub păsări și peste pești.

Atelierele s-au desfășurat online, în luna iulie, sub forma unor module gratuite de câte 3 zile, pentru copiii din localitățile: Vișina, Mila 23, Crișan, Jurilovca, Mahmudia, Sălcioara, Sulina și Sfântu Gheorghe. Incubatorul de lectură a reușit să-i reîmprietenească pe aceștia cu literatura, dovedind că scrisul și cititul pot fi instrumente dibace de explorare a sentimentului de apartenență la un spațiu unic – Delta Dunării.

Svetlana Cârstean și Ana Maria Sandu le-au înlesnit copiilor accesul la texte literare inedite, precum Elice, de Simona Popescu, Robinson Crusoe, de Daniel Defoe, Lumina e ca apa, de Gabriel García Márquez sau Vulpea albastră, de Sjón.

Textele scrise de-a lungul atelierelor plecând de la aceste lecturi au fost ilustrate de Maria Mălcică și, în final, legate în cartea Pe sub păsări și peste pești, care va fi distribuită gratuit în școlile din Delta Dunării și care este disponibilă spre descărcare în format electronic.

Pe lângă scrisori și povești, volumul mai cuprinde poemul colectiv în lanț despre lumea pe care o cunosc copiii cel mai bine, Delta. Stuful foșnește mereu este scris de 31 de autori și are 180 de versuri. În volum și-au găsit locul și textele invitaților noștri speciali: campionul Ivan Patzaichin, scriitorul Florin Bican, Oana Paula Popa (cercetătoare la Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa") și ale inițiatoarelor proiectului, dar și eseul foto-literar al fotograful Adi Bulboacă.

Lansarea cărții va avea loc online, marți, 24 noiembrie 2020, de la ora 14:00, în prezența autorilor și va fi transmisă LIVE pe pagina de Facebook Rowmania.
„Îmi pare rău că n-am putut să ne întâlnim anul ăsta la Sulina. Că Delta a rămas suspendată undeva între ficțiune și realitate, adică în Zoom. Dar ne-am cunoscut și am descoperit texte și autori împreună și asta nu-i puțin lucru. Iar publicația de acum și proiectul nostru, „Școala de vară 2020. Incubatorul de lectură în Delta Dunării”, sunt dovada cea mai vie că scrisul și cititul nu țin cont de vremuri și de pandemii. Timpul petrecut cu copiii din Deltă a fost în sine o aventură. Și ne simțim norocoase că au deschis ferestrele din casele și Delta lor pentru noia spus Ana Maria Sandu.

Autorii volumului colectiv sunt: Daniel Abaianiț, Teodor Afanase, Andreea Roberta Belu, Emelian Bucur, Bianca Buhaev, Raluca Ioana Buzatu, David Cacencu, Florentina Caramilea, Remus Călin, Sebastian Mihai Cepoiu, Cristian Ciobanu, Ana Maria Condrat, Rareș Cozma, Maria Cuzmin, Raul Mihai Cvas, Cosmin Derughin, Irina Dîba, Maria Drăghici, Maria Feodot, Paula Filimon, Codrin Gheorghe, Diana-Maria Gheorghe, Vlad Hapcă, Alexia Florina Haralambie, Dănuța-Cristina Iancu, Ionuț Valentin Ioica, Alviana Ivanov, Alexandra Lovin, Ana Luchici, Maria Loredana Marcu, Sebastian Andrei Martinov, Răzvan Maxim, Cezar Moisă, Andrei Neagu, Toni Nichita, Ana-Maria Pera, Mario Perijoc, Elena Petrică, Gabriela Răucescu, Denisa Teodora Scacioc, Andreea Alexandra Silai, Anastasia Trifonov și Alexandru Tureac.
Profesori coordonatori: Florentina Condrat (Şcoala Gimnazială Jurilovca), Paulina Militaru (Școala Gimnazială Mila 23), Anca Olaru (Școala Gimnazială Crișan), Larisa Țurlică (Liceul Tehnologic "Vasile Bacalu" Mahmudia).

Mai multe detalii și cartea în format electronic sunt disponibile aici: https://rowmania.ro/carte-pe-sub-pasari-si-peste-pesti/.