De Citit : Recomandări

Datini si traditii de iarna la Sibiu

| 23 noiembrie

În decembrie, luna unor importante manifestări tradiţionale, prilejuite de sărbătorile sfinte ale Crăciunului, se declanşează încă din prima săptămână evenimente ce adună populaţia majoritar românească din localităţile de la poalele munţilor Cindrelului, Cibinului şi Lotrului la sărbătoare cu străvechiul port popular, elegant, brodat, în alb – negru pentru a desfăşura prin cânt şi dans datini străvechi.
Din 6 decembrie şi până în 7 ianuarie tradiţia e respectată atât de copii cât şi de tineri sau vârstnici. Grupurile de copii colindă, se constituie cetele de juni, se dansează, se organizează concerte, se interpretează scenete ale crailor – vestind naşterea Domnului. Colindatul deschide ciclul celor 12 zile de sarbatori de iarna; incepe in ajunul Craciunului si tine 3 zile; la eveniment participa tot satul, desi colinda doar copiii si flacaii stransi in cete. Traditia obiceiurilor sailstene de iarna, cere ca flacaii ce colinda, sa fie organizati in ceata, grup ce influenta si coordona pe perioada sarbatorilor de iarna, viata spirituala a satului.
Ceata avea un jude si o gazda; participantii la ceata se numeau juni, de aici „Ceata Junilor”. Patru zile dupa Craciun, toate cetele se intalnesc intr-una din marile sarbatori ale Marginimii, Intalnirea Jocurilor.
Steaua este un obicei pastrat din stramosi, practicat anual in multe zone din tara, printre care si in Rasinari, judetul Sibiu. De Craciun, colindatorii umbla cu steaua primita de la parintii si bunicii lor sau realizata chiar de ei si canta despre nasterea lui Iisus. La Rasinari se merge cu "steaua" in grupe de cate 4 copii: unul cu ingerul si trei cu craii. Cantecul lor aminteste de cei trei crai si de steaua ce s-a aratat cand s-a nascut Hristos. Copiii sunt rasplatiti cu cozonaci, nuci, mere sau alte bunatati.
Chematul fetelor la juni! Traditia junilor este adanc inradacinata in viata satenilor din Gura Raului. In perioada Craciunului satenii traiesc dupa datinile din strabuni, pastrate cu sfintenie. Junii imbracati in costume populare merg la casele fetelor pentru a le chema la petrecere. Are loc un dialog specific cu parintii fetelor, apoi sunt serviti cu vin si placinte. Seara, la gazda junilor, se strang multe fete pe care le intampina crasmarul, casierul si ceilalti juni. Colindatul se face în fiecare an în Ajunul Craciunului. Grupuri de colindatori, fete, baieti, copii sau adulti merg la colindat din casa în casa, fiind rasplatiti dupa datina cu mere, nuci si covrigi.
Capra este considerata in traditia romaneasca, animalul care arata daca vremea va fi buna sau rea. Obiceiul "caprei" a fost, la origine, un ceremonial de cult. In cadrul sarbatorilor din mediul rural, jocul a devenit un ritual menit sa aduca rodnicie anului care urmeaza, spor de animale, bogatia recoltelor. Satenii de la Jina se costumeaza in noaptea de Craciun si pornesc din casa in casa sa danseze "capra" si sa le ureze satenilor prosperitate. Obiceiul caprei dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea, dar pentru ca era socotit un joc pagan, multi oameni ai bisericii au refuzat sa-i primeasca pe colindatori in casele lor. In timpul jocului caprei pot fi surprinse mai multe faze succesive: capra simuleaza ca se urca in copac, apoi se imbolnaveste si moare, cazand la pamant, moment in care ciobanul intra in panica, urmand un dialog straniu cu animalul. In cele din urma capra reinvie spre bucuria tuturor, dansul animalului reluandu-si cursul.
Butea Junilor este un obicei de iarna specific sudului Transilvaniei. Pregatirile pentru Butea Junilor din Miercurea Sibiului incep inca din data de 25 octombrie, cand feciorii de la sate, care formeaza asa numita "bute a junilor", se aduna pentru a-l alege pe cel care le va fi gazda pentru perioada sarbatorilor, perioada caracterizata de colindat si de sezatori tematice, specifice acestui sezon. A doua zi incepe "adunatul vinului", ceremonial ce consta in adunarea de vin de la sateni, dintre cel mai aromat si mai bun, pentru a se darui junilor de Craciun. Primul care va darui vin junilor va fi tatal fruntasului butii. Acesta masoara patru vedre de vin pe care-l toarna apoi in butea din car. Asa se procedeaza pana in momentul cand butea este plina, iar alaiul se indreapta spre gazda. Aici butea este dusa in pivnita, unde va sta neatinsa pana la Craciun. Cu o saptamana inainte de Craciun fiecare aduce bucati la gazda, din care se vor infrupta impreuna. La data de 25 decembrie, junii se imbraca in straie de sarbatoare si se pornesc la colindat. Ei imbraca un costum traditional ce se poarta doar cat dureaza butea. Astfel gatiti, ei se intalnesc la gazda, unde repeta colindele. Apoi, cu ghiraul in frunte, atunci cand prima stea si-a facut aparitia pe cer, junii pornesc la colindat. Ei incep cu cei mai importanti oameni ai satului, la fiecare masa fiind ospatati cu cinste, dupa datina. Dupa ce termina de colindat, tarziu in noapte, ei se intorc in casa gazdei unde vor gusta sarmale si vinul pe care l-au adunat cu cateva saptamani inainte.
Asadar va asteptam iarna aceasta la Sibiu sa cunoasteti obiceiurile si traditiile locului de care veti fi vrajiti fara doar si poate!